Alles op zijn tijd

In de topsport zijn we veel bezig met het plannen van de trainingen om te pieken op bepaalde wedstrijden; dit proces heet periodisering. Eigenlijk: het bewust, gericht en gepland verdelen van de trainingsbelasting over tijd.
Vanuit de meetbare sporten weten we dat de belastbaarheid van sporters varieert. ‘s Zomers is het trainingseffect beter dan ‘s winters. En ochtendtypes bereiken een beter trainingseffect als ze ‘s morgens trainen en avondtypes hebben meer rendement van hun training als ze ‘s avonds trainen. We proberen te luisteren naar de biologische ritmes die een groot deel van ons functioneren meebepalen.
Maar hoe werkt dit in bedrijven en organisaties? Is daar ook sprake van periodes en fasen, waarin belasting of verandering beter tot hun recht komen dan vroeger of later?
En hoe zit dat met de snelheid van veranderingsprocessen, gaan ze soms te snel of te langzaam? Het blijkt dat ook bedrijven en organisaties hun eigen dynamiek en ritmiek kennen.
Mr. Dr. Truus Poels heeft hier interessant onderzoek naar gedaan en heeft aan de hand daarvan een boek  geschreven met de titel: Handboek Organisatieverandering en Organisatieritmiek.
Heel interessant om te vernemen dat nu ook buiten de topsport wordt geprobeerd processen vorm te geven aan de hand van de ritmiek van een organisatie.
Op deze manier zou er eens te meer een productieve uitwisseling van concepten kunnen zijn tussen de topsport en het bedrijfsleven.

Ondertussen hebben we samen onze ervaringen gebundeld en al een eerste artikel gepubliceerd  in het vakblad.

Poels, Truus: Handboek Organisatieverandering en Organisatieritmiek
Sdu, Academic Services, 2011. ISBN. 9789012 582834

Truus Poels en Henk Kraaijenhof: Biologische ritmes in organisaties; Management en Consulting, Nr. 5, 2012, bldz. 44 – 47. http://www.vortx.nl/wp-content/uploads/2012/10/Biologische-ritmes-in-organisaties-10-2012.pdf

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *