The scent hunter.

Wie het boek Het Parfum van Patrick Susskind gelezen heeft of de film gezien heeft kent wellicht nog de hoofdpersoon Jean-Baptiste Grenouille, in zijn zoektocht naar zichzelf als grootste parfumeur ter wereld, op zoek naar het perfecte parfum. Hij ging daarin zover dat hij maagden vermoordde en proberende hun geur te vangen door ze te distilleren.
Zover is mijn held nooit gegaan, hooguit dat hij in platform onder een luchtballon boven het regenwoud van de Amazone gaan hangen om daar de geur van bijzondere planten op te vangen. Planten die nog nooit iemand heeft gezien omdat ze vanaf de grond niet zichtbaar zijn. Planten die geuren produceren die nog nooit iemand geroken heeft en helaas planten die op uitsterven staan. En dat worden er in een hoog tempo steeds meer. Bloemen die we nooit gekend hebben omdat ze uitgestorven waren voordat wij ze ontdekten.

Zijn naam: Roman Kaiser, de Zwitserse geur-expert, nu ondertussen gepensioneerd, maar nog steeds even bezeten van geuren.
Een groot deel van zijn werk heeft hij besteed aan het speuren naar en analyseren van bijzondere geuren. De moleculen die anders in onze neus terecht komen ving hij op in een speciaal glazen kolfje om de bloem heen (de zogenaamde head-space-techniek) en nam deze mee naar zijn lab om de samenstelling daarvan te analyseren. 

Roman Kaiser aan het werk


Deze geurexpedities of Scent-Treks in opdracht van geurenfabrikant Givaudan, brachten hem naar de meest exotische en afgelegen gebieden op alle continenten.Wat Jacques Cousteau heeft gedaan voor de zee en zijn bewoners heeft Roman Kaiser gedaan voor geuren en planten.
Roman Kaiser is een ongelooflijk aimabele, bescheiden en erudiete persoon en een boeiende schrijver. Ik had twee van zijn drie boeken al in bezit voordat ik hem leerde kennen en heb zojuist zijn laatste boek ook uitgelezen. Zijn boeken lezend krijg je bijna de indruk dat niet wij mensen, maar planten het hoogtepunt van de evolutie zijn. De enorme verscheidenheid in strategieën tot overleven als voorbeeld, maar ik zal u hier niet lastig vallen met de feiten hierover, maar een bijzonder wereld kan voor je open gaan als je zijn boeken leest en tussen de chemische termen door zijn boodschap leest.

Roman Kaiser onderzocht de geuren van honderden geurende orchideeën en wijdde daar alleen al een boek aan: “Vom Duft der Orchideen”, de geur van vele soorten rozen, maar ook van appels, wijnen en van zeldzame uitstervende plantensoorten.

Roman Kaiser, de geurenjager, een bijzonder mens, al vindt hij dat zelf niet.

Zijn drie boeken zijn absolute aanraders en zeker voor iedereen die van planten en/of geuren houdt, goed geschreven en met veel prachtige kleurenfoto’s.

-Vom Duft der Orchideen. Roche, Basel, 1993, ISBN 3-907946-87-1

-Meaningful Scents around the World. Olfactory, chemical,biological and cultural consideration Wiley-VCH, Weinheim, 2006, ISBN 3-906390-37-3

-Scent of the Vanishing Flora. Wiley-VCH, Weinheim, 2011 ISBN 10-3-906390-64-0


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *