Helping the best to get better

Ja, wel een vreemde naam voor een blog, maar een titel die in ieder geval goed weergeeft waar ik het grootste deel van mijn leven mee bezig ben geweest en wat het grootste deel van mijn huidige tijd vult. Bijna 30 jaar lang heb ik het voorrecht om met de beste topsporters en sportclubs ter wereld, in allerlei takken van sport, te kunnen werken. Een leerzame ervaring die me veel heeft bijgebracht over de capaciteiten en beperkingen van de menselijke geest en het menselijk lichaam. Niet alleen probeer op een obsessieve manier mijn honger naar informatie op vele gebieden te stillen, om mijn werk zo goed mogelijk te kunnen doen, maar probeer ook in de praktijk om mijn eigen grenzen te verkennen en nieuwe gebieden te exploreren. 

Ik zal in deze blog proberen verslag te doen naar mijn ontdekkingstocht naar de mogelijkheden van menselijk functioneren.

Laat ik beginnen met de krant van vandaag, 3 oktober 2012, in dit geval NRC Next. 
Was er vorige week in de zaterdag bijlage van deze krant al een artikel over topmannen in het bedrijfsleven: “Als de topman het niet meer aankan”, naar aanleiding van de plotselinge uitval van Ton Buechner van AKZO Nobel met een “burnout”, vanmorgen was het onderwerp: “Een burnout voor je dertigste”, nog geen dertig en he-le-maal op”.
Burnout is een “hot topic deze dagen en steeds meer mensen lijken de bezwijken onder de totale last die ze op hun schouders hebben of denken te hebben. Het CBS komt met onthutsende cijfers: 1 op de 10 jongeren tussen 15 en 25 jaar heeft al burnout-klachten. En was het burnout-percentage voor werknemers tussen de 25 en 35 in 1997 nog 10-11%, en in 2010 al 13 %, nu is het al 14%. Met andere woorden: onrustbarend, zowel op sociaal als op individueel niveau!

In mijn werk test en behandel ik veel burnout-klanten. Daar zitten een aantal interessante aspecten aan.
1. een persoonlijkheid die er gevoelig voor is: perfectionisten, geen nee kunnen zeggen, bang zijn om respect of liefde van anderen te verliezen als ze dat wel doen, groot gevoel voor verantwoordelijkheid, dus eigenlijk: aardige, goede mensen.
2. een samenleving die ons belast met alles wat we “moeten”, hard werken, leuke dingen doen, op Facebook zitten, Twitteren, spullen en gadgets hebben die anderen ook hebben, 24/7 online en bereikbaar zijn voor anderen, een sociaal netwerk onderhouden, altijd muziek of geluid aan, enz. dus: teveel te doen en de hersenen die nooit meer stil staan.
3. een tekort aan tijd, zodat men zaken “vergeet” die er eigenlijk voor zorgen dat men diep kan ontspannen en nee, zappen of internetten doet dat niet. Maar hoe komen we aan dat tijdsgebrek, we hebben toch juist allerlei zaken die ons leven effectiever en daardoor sneller maken en dus MEER tijd overhouden?  Niet dus!

Mijn inziens zorgen deze drie factoren er voor dat er op termijn een disbalans ontstaat tussen belasting en belastbaarheid en de drie systemen die deze balans onderhouden.Deze drie systemen zijn: 
1-het centrale zenuwstelsel,simpelweg: de hersenen
2-het autonome zenuwstelsel, het snelle, electrische systeem dat alle vitale functies bepaalt zoals hartslag, ademhaling, enz. (stof: adrenaline)
3-het stresshormoonsysteem, het langzamere, chemische systeem, dat het lichaam helpt  zich in te stellen op en aan te passen aan mentale en/of fysieke belasting (stof: cortisol)

In mijn behandeling meten we de status van deze drie systemen om te kijken welke van deze systemen er overactief of juist te weinig actief meer is, dit laatste door chronische overbelasting.
Pas als je dat weet is een adequate aanpak van burnout mogelijk. Immers: wat je niet kunt meten, kun je ook niet verbeteren.

Maar nog beter is het om burnout te voorkomen, ondermeer door deze test preventief uit te voeren en mensen die in de gevarenzone zitten daar vroegtijdig mee te confronteren en passende maatregelen te laten nemen om afglijden naar een burnout tegen te gaan. 

Dit werkt in de praktijk heel erg goed en heeft al een grote bijdrage geleverd om mensen optimaal te laten blijven functioneren en presteren, zowel in de topsport als in de werksituatie

Meer informatie over mijn werk op onze website: www.vortx.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *